Printer Friendly Version ЕУ: Отварамо преговоре са Србијом @ 1 July 2013 11:37 PM

Европски савет одлучио је данас да отвори преговоре о приступању Србије, најкасније у јануару, и то без додатних услова.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј саопштио је у Бриселу да је "одлука о преговарачкој платформи - политичка одлука".

"Одлука о преговарачкој платформи је политичка одлука и треба да је потврди Европски савет. То је уобичајена процедура, и нема никаквих нових условљавања. Веома је пажљиво изабрана реч "да потврди", рекао је Ван Ромпеј, чиме је указао да Савет неће поново одлучивати о почетку преговора.

Лидери ЕУ потврдиће преговарачки оквир за Србију. Дискусија о отварању преговора са Србијом била је веома кратка, а лидерима се на почетку обратила Висока представница за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, која је похвалила храброст учесника у дијалогу Београда и Приштине.

Предлог да се из припремљеног нацрта закључка у којима је писало да Савет отварање преговора треба да потврди у децембру избаци реч "децембар" дао је Ван Ромпеј, и то су сви одмах прихватили.

Председник Савета ЕУ оценио је да је ово историјски тренутак за Балкан и Европу у целини.

Одлука о отварању преговора са Србијом, као и одлука о отпочињању преговора са Косовом о Споразуму о стабилизацији и придруживању, директна је последица храброг договора Београда и Приштине постигнутог у априли, рекао је Ромпеј на конференцији за новинаре.

У јануару ће, како је прецизирао, бити међувладина конференција са Србијом, чиме се формално отварају преговори о чланству.

Ромпеј је најавио да ће у понедељак отпутовати у посету Београду и Приштини како би истакао значај тих помака у процесу евроинтеграција Србије и Косова.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Баросо такође је на конференцији за новинаре поздравио одлуку да се одреди датум преговора са Србијом, оценивши да је реч о историјском догађају.

"Сетимо се шта се недавно дешавало у том делу Европе, где је беснео рат, а сада отварамо преговоре о чланству", рекао је Барозо, закључивши да је тај помак Србије у евроинтеграцијама "демонстрација привлачне снаге коју ЕУ има".

Ромпеј и Барозо су, такође, најавили да ће у недељу бити у Загребу, где ће свечано бити обележен пријем Хрватске у ЕУ.
 

(Преузето са сајта МСП)