Printer Friendly Version Međunarodna izložba kaligrafije, Beograd @ 14 September 2013 01:27 AM

Udruženje građana „Kultura ćirilice“, u saradnji a Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i Ministarstvom kulture Srbije, po drugi put organizuje Međunarodnu izložbu kaligrafije, koja će biti održana u proleće 2014. godine. Ova izložba ima za cilj da predstavi radove kaligrafa iz celog sveta, slaveći tako lepotu različitih alfabeta i kulturnu različitost. Izložba se održava upravo u Beogradu, centru srpske kulture i pismenosti.
Rok za predaju radova je prvobitno bio 15. novembar 2013. godine, ali je produžen do 15. februara 2014. godine.  Svi radovi treba da budu pripremljeni u formatu digitalnog printa, dimenzija 50x70 cm, u 300 tačaka po inču, i poslati na mejl kulturacirilice@gmail.com.
Nosilac organizacije ovog događaja je Udruženje građana „Kultura ćirilice“, koje je osnovano 2006. godine od strane profesora Fakulteta primenjene umetnosti, umetnika, pisaca, kulturnih radnika i studenata, sa ciljem očuvanja ćiriličnog pisma, koje presdtavlja nacionalni ponos i važan doprinos srpske kulture svetskoj kulturnoj baštini.
Ćirilično pismo koriste slovenski narodi – Srbi, Bugari, Rusi i Makedonci – a prvi put se pojavilo u 9. veku. Tokom svoje istorije ćirilica je pretrpela mnoge promene, te se u 18. veku već sastojala od 43 slova. Ali, upravo u Srbiji je ćirilično pismo doživelo radikalnu reformu koju je sproveo veliki srpski literata i naučnik Vuk Stefanović Karadzić, kada je 1814. godine objavio „Pismenicu srpskoga jezika“, promovišući potpuno fonetičko čirilično pismo od 30 slova, gde svako slovo označava samo jedan glas, i uvek isto slovo isti glas.
Meksički kaligrafi su dobrodošli da učestvuju na pomenutoj Međunarodnoj izložbi kaligrafije, što predstavlja jedinstvenu mogućnost da se upozna ne samo srpsko ćirilično pismo i kultura, već i lepota naše zemlje i grada Beograda, ljubaznost naših ljudi, kao i ukusi naše gasrtonomije... Ambasada Republike Srbije u Meksiku stoji na raspolaganju za sve vrste dodatnih informacija.