Printer Friendly Version Konzularne vesti @ 2 November 2020 07:06 PM

Ukidanje viza za državljane R. Jermenije, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 76/2019 od 25. oktobra 2019. godine i stupa na snagu 02. novembra 2019. godine. 

Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije Sv. Kite i Nevis i Republike Palau, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 18. januara 2019. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Federacije Sveti Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih vrsta pasoša, prema kojoj ovi državljani mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku RS broj 3/2019 od 18.01.2019. godine i stupa na snagu 25.01.2019.

Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobago

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 25. oktobra 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobago, nosioci svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15 Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 81/2018 od 26. oktobra 2018. godine, a stupila je na snagu danom objavljivanja za državljane Antigva i Barbuda, Grenada i Komonvelt Dominika. Za državljane Trinidad i Tobago Odluka je stupila na snagu 03. novembra 2018. godine. 

Odluka Vlade IR Iran o ukidanju bezviznog režima za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša
Obaveštavamo da je Ambasada IR Iran u Beogradu informisala, notom od 17. oktobra 2018. godine, da je Vlada IR Iran, na osnovu reciprociteta, donela Odluku o stavljanju van snage Odluku o bezviznom režimu za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša. Odluka stupa na snagu 25.10.2018. godine i od tog datuma, državljanima R. Srbije za ulazak i boravak na teritoriji IR Iran, viza je potrebna.

Odluka Vlade R. Srbije o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za državljane IR Irana, obični pasoši
Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 08. oktobra 2018. godine, donela Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 75/18 od 09.10.2018. godine i stupa na snagu 17.10.2018. godine. Od tog datuma, državljanima IR Iran, nosiocima običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R. Srbije, viza je potrebna.

Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša
Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici odžanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11 Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu od 2. juna 2018. godine.

Državljani ove države, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.

Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Azerbejdžana, nosioce običnih pasoša
Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici odžanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od stoosamdeset (180) dana, ukolio ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu 2. juna 2018. godine.

Odluka Vlade St. Vinsenta i Grenadina o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša
Obaveštavamo da nam je Ambasada R. Srbije u Vašingtonu prenela da je Vlada St. Vinsenta i Grenadina donela Odluku kojom je ukinula vize našim državljanima, nosiocima svih pasoša za ulazak i boravak na njenoj teritoriji do 30 dana, u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 21. februara 2018. godine. 

Odluka R. Kolumbije o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša
Obaveštavamo da nam je Ambasada R. Srbije u Vašingtonu prenela da je Vlada R. Kolumbije donela Odluku kojom je ukinula vize našim državljanima, nosiocima svih pasoša za ulazak i boravak na njenoj teritoriji do 90 dana, uz mogućnost produžetka dodatnih 90 dana, u periodu do 180 dana u jednoj kalendarskoj godini. Odluka je stupila na snagu 14. februara 2018. godine.

Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša
Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 08. marta 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 18/2018 od 9. marta 2018. godine i stupila je na snagu danom objavljivanja, odnosno 9. marta 2018. godine.

Sporazum R. Srbije i R. Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša
Obaveštavamo da je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, novembra 2016. godine, stupio na snagu 17. januara 2018. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do devedeset (90) dana od datuma ulaska.

Odluka o ukidanju viza za ulazak u RS za državljane Surinama, nosioce svih pasoša
Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 28. decembra 2017. godine, donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 199/2017 od 29. decembra 2017. godine i stupa na snagu 05.01.2018. godine.

Državljani R. Surinam, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.

Odluka o ukidanju viza za državljane R. Gvineje Bisao
Vlada R. Srbije je, na sednici održanoj 8. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 111/2017 od 11.12.2017. godine i stupa na snagu od 19.12.2017. godine.

Državljani R. Gvineje Bisao, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.

Odluka Vlade IR Irana o ukidanju viza državljanima R. Srbije, nosiocima običnih pasoša

Ambasada IR Irana u Beogradu informisala, notom od 24.11.2017. godine, da je Vlada IR Irana donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj mogu da uđu i borave na teritoriji IR Iran do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 1. novembra 2017. godine.

Ukidanje viza za nosioce običnih pasoša Republike Indonezije

Vlada R. Srbije donela je odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 090/2017 od 06.10.2017. godine i stupa na snagu i počinje da se primenjuje 14.10.2017. godine.

Državljani R. Indonezije, nosioci običnih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.

Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša Srbije i Tajlanda
Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, 04. decembra 2015. godine, stupio je na snagu 08. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 90 dana od datuma ulaska.

Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša Srbije i Indonezije
Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Džakarti, 27. aprila 2016. godine, stupio je na snagu 02. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 30 dana od datuma ulaska.

Ukidanje viza za nosioce običnih pasoša R. Indije

Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela je odluku o ukidanju viza za državaljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 79/2017 od 25.08.2017. godine i stupa na snagu 02.09.2017. godine.

Državljani ove zemlje, nosioci običnih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije.

Državljani ove zemlje, nosioci običnih pasoša, ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.

Ukidanje viza za nosioce običnih pasoša IR Iran
Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela je odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 79/2017 od 25.08.2017. godine i stupa na snagu 02.09.2017. godine.

Državljani ove zemlje, nosioci običnih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije.

Državljani ove zemlje, nosioci običnih pasoša, ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.