Printer Friendly Version Ауторски чланак амбасадора Татјане Цонић: "Србија и Мексико за следећих 75" @ 19 February 2021 08:21 PM

19. фебруар 2021.

У угледном мексичком часопису "Contrareplica" 19. фебруара 2021. године је објављен ауторски чланак амбасадора Татјане Цонић, под насловом "Србија и Мексико - за следећих 75".

Повод за објављивање чланка је чињеница да наше две земље ове године обележавају важан јубилеј - 75 година од успостављања дипломатских односа. Током свих тих година, као и данас, билатерални односи наше две земље су обележени пријатељством, међусобним разумевањем и подршком.

Република Србија остаје посвећена даљем јачању свеукупне сарадње са пријатељским Мексиком, као и даљем приближавању култура два народа, што је свакако залог на нашу заједничку будућност.

Чланак на шпанском језику можете погледати овде.  

Превод чланка на српски језик у наставку:

"Србија и Мексико – за следећих 75"

Ове благословене 2021. године, Мексико ће се сетити неких круцијалних историјских догађаја који су обликовали његов лик и трасирали пут ка једној дивној, храброј, праведној и значајној земљи каква је данас.


Свим тим националним свечаностима, укључујући прославу две стотине година независности, 500 година отпора аутохтоног становништа и седам векова Теноћтитлана, прудружиће се још једна – прослава 75 година пријатељства са једном балканском земљом географски малом, али великог срца, оргомне храбрости, неоспорне историјске важности и неупоредиве лепоте – Републиком Србијом.


Дана 28. маја 1946. године, када се на мапи света тек појавила једна велика, победничка и моћна земља звана Федеративна Народна Република Југославија, успостављени су дипломатски билатерални односи са Мексиком. Одмах смо започели са изградњом пријатељских веза и економске сарадње, потписивањем споразума и разменом посета, заједнички се борећи у међународној арени за свет заснован на поштовању, правди и једнакости.


Београд је пожелео добродошлицу мексичким председницима Адолфу Лопес Матеосу 1963, Луису Ећеверији Алваресу 1974. и Мигелу де ла Мадриду 1984. године, док је председник Тито посетио Мексико 1963, а председник Сергеј Крајгер 1981, непосредно након смрти југословенског маршала.


У тешким временима која су уследила, посебно током 90-тих година пуних патње, били смо сведоци тектонских промена које су са мапе света избрисале Југославију, али су уписале шест нових земаља, међу којима и Републику Србију, легитимну наследницу нестале Југославије. Током свих тих бурних и тешких година, пријатељство са Мексиком, једном од малобројних земаља која је оставила отворену своју Амбасаду не напустивши Београд за време свих тих година кризе, била је константа спољне политике Србије.
Данас, Република Србија је политички стабилна земља, одговорни члан међународне заједнице, кандидат за чланство у Европској унији, економски лидер, регионални хаб, омиљена дестинација хиљада туриста, поносни чувар сваколике историје које је прошла кроз њена врата, баштинећи трагове хиљадугодишње културе који красе њену кућу. Данас, Србија је земља са највишом стопом привредног раста у Европи, дестинација око три милијарде евра директних годишњих страних инвестиција, земља са најбољим зарадама у региону, инфлацијом од свега 1,9%, позорница капиталних инфраструктурних радова који мењају њено лице и олакшавају живот њених грађана.


У овом тренутку, тако тешком за цео свет који се суочава са пандемијом Ковида 19, Република Србија је земља која је поставила као приоритет свих својих приоритета заштиту и борбу за сваки људски живот, пред претњом овог зла. Захвљујући спретној и ефикасној политици, Србија је друга земља у Европи и пета у свету по ефикасности имунизације свог становништва. Дана 19. јануара Република Србија је започела масовну вакцинацију становиштва, које може да бира између три различите тренутно доступне вакцине - Pfizer, Sinopfarm y Sputnik V. Наставићемо да обезбеђујемо нове милионе доза вакцина како би ускоро, надамо се, наши грађани могли да се врате својим нормалним и здравим животима.


Најболније питање са којима се данас суочава Република Србија је, ван сумње, њена борба за одбрану свог територијалног интегритета и националног суверетнитета, будући да је јужна српска покрајина Косово 2008. године једнострано прогласила своју „независност“, кршећи све основне принципе међународног права и Резолуцију 1244 СБ УН. Република Србија не прихвата нити ће прихватити овај покушај нелегалне ампутације 15% своје територије, али остаје посвећена наставку дијалога који је, уз покровитељство Европске уније, започео 2012. године.


Захваљујући снажним међународно правним аргументима, али такође и подршци њених пријатеља, земаља једнако посвећених заштити међународног права и правде, Србија је до сада са успехом бранила свој територијални интегритет. Једна од земаља која се свакако налази у првим редовима борбе за заштиту међународног права, држава која није признала једнострано проглашену независност „Косова“, је Мексико. Због тога, Србија је вечно захвална.


Наставићемо у наредним годинама да јачамо снажне пријатељске и традиционалне везе које сједињују Србију и Мексико, наставићемо да трагамо за свим тачкама и областима у којима можемо да сарађујемо, наставићемо – сада више него икада – да приближавамо наше две економије, и наставићемо да се заједно боримо на међународној сцени за праведнији, равноправнији и просперитетнији свет.


И, свакако, српски народ ће наставити да воли мексичку културу, музику, филм, гастрономију, негујући у исто време дубоко поштовање за историјски допринос Мексика развоју човечанства и наше цивилизације.
Ова свечана година у којој обележавамо 75. јубилеј успостављања билатералних односа између Србије и Мексика, ван свеке сумње представља одличну прилику да се присетимо историје нашег пријатељства, али и да још више приближимо наша два народа и културе, као најбољи залог за нашу заједничку будућност.