Printer Friendly Version Чланак “Vacunacion Covid, el ejemplo serbio” у дневном листу „El Sol de Mexico” @ 5 April 2021 08:21 PM

05. април 2021.

Mексички дневник „El Sol de México” објавио је 3. априла 2021. године чланак амб. Татјане Цонић под насловом „Vacunación Covid, el ejemplo serbio” („Вакцинација против Ковида - српски пример“).

У чланку се наводи да једна од држава која у процесу вакцинације грађана против Ковида-19 има највише успеха у свету, је управо Република Србија, заступајући став да вакцинација становништва није политичко, већ искључиво хуманитарно питање, где се у средиште интересовања ставља заштита живота сваког грађанина.

Србија на располагању у овом тренутку има четири различите вакцине, од којих грађани, у потпуно дигитализованом и ефикасном поступку, могу изабрати ону којом желе да се вакцинишу.  

Будући да је вирус међу нама и ту ће остати, Србија је започела сарадњу са Руском Федерацијом ради производње вакцине Спутњик В у Србији. Такође, током недавне посете Уједињним Арапским Емиратима, председник Вучић је договорио изградњу фабрике кинеске вакцине Синофарм у Србији, у сарадњи са УАЕ и НР Кином.

Како се даље наводи у чланку, једно од најважнијих питања на глобалном нивоу јесте питање солидарности у борби против Ковида-19. У том смислу, Србија је донирала вакцине својим суседима Северној Македонији, Босни и Херцеговини и Црној Гори, а 24. марта је отворила врата и за вакцинацију страних држављана у нашој земљи, међу којима је 8.000 привредника из региона, који су у Србији вакцинисани на позив Привредне коморе Србије.

Како се истиче на крају текста, Србија ће и убудуће наставити са својом солидарном политиком, сматрајући је најправеднијим начином поступања у овом тешком тренутку у коме се налази цео свет.