Printer Friendly Version Виртуелни скуп о холокаусту и Праведнима међу народима @ 7 April 2021 05:19 PM

06. април 2021.

У организацији амбасада Пољске и Израела, заједно са Јад Вашемом и израелском организацијом Зикарон БаСалон, дана 6. априла 2021. године је организован виртуелни сусрет посвећен холокаусту, уз учешће амбасадора Чешке Републике, Шведске, Мађарске, Словачке, Грчке, Холандије, Француске, Чилеа, Украјине и Србије, почасног конзула Литваније, као и потомака Јевреја спашених од стране Праведних међу народима у Другом светском рату.

У свом обраћању скупу, амб. Татјана Цонић се осврнула на чињеницу да је Србија прва земља у свету која је јавно прихватила и подржала Балфурову декларацију, 27. децембра 1917. године, а да су током Другог светског рата Срби и Јевреји делили судбину и ужасе рата, посебно у концентрационим логорима од којих је, ван сваке сумње, најјезивији био Јасеновац у Хрватској.

Србија је дала 139 Праведних међу народима - хероја који су, не страхујући за свој сопствени живот, спасавали животе Јевреја осуђених на потпуно уништење.

Наша земља је посвећена неговању културе сећања на холокауст, пре свега кроз развој образовних програма на ту тему, на свим нивоима, али и преко сарадње са IHRA, чији је члан, као и са осталим јеврејским организацијама које за свој циљ имају очување сећања на холокауст.

На крају, амб. Т. Цонић је искористила прилику да обавести саговорнике да управо на дан одржавања овог скупа, 06. априла, Србија обележава тужну 80. годишњицу од бесомучног бомбрадовања Београда од стране нацистичке Немачке на овај дан 1941. године. Подсетила је на страдања Београда, а посебно уништење Народне библиотеке, као покушаја да се избрише историја и колективно сећање Срба, што није успело тада, нити ће икада успети.