Printer Friendly Version Селаковић: Мексико велики, истински пријатељ Србије @ 24 May 2021 03:17 PM

24. мај 2021. године

Обраћање министра Селаковића поводом обележавања 75. годишњице успостављања дипломатских односа између Србије и Мексика

Ваша екселенцијо, секретару за спољне послове Ебраре Касаубоне,

Поштоване колеге и пријатељи,

Част ми је да Вам се обратим поводом обележавања 75. годишњице успостављања дипломатских односа између Србије и Мексика, коју, током ове године, обележавамо низом манифестација, у Београду и Мексико Ситију.

Наши народи, упркос географској удаљености, деле бројне сличности, као што су посвећеност традицији, уз истовремено одржавање корака са временом, али и срдачност и гостопримство, који их чине добрим домаћинима.

Србија и Мексико своје вишедеценијско пријатељство темеље на привржености међународном праву и међусобном разумевању, уважавању и подршци.

Највиши државници Србије и Мексика су, током минулих деценија, увек желели да размене погледе на актуелне међународне проблеме. Србија и Мексико и данас деле ставове о бројним међународним проблемима, спремни да заједно, у сарадњи са остатком међународне заједнице, допринесу њиховом решавању. Поред тога, Србија и Мексико су данас уједињени у борби против пандемије COVID-19, настојећи да се не само грађани наших држава већ целокупно човечанство, што пре врати уобичајеним токовима живота, између осталог, универзалним приступом вакцинама.   

Грађани Србије у Мексику препознају истинског, великог пријатеља. Непоколебљив у привржености међународном праву и Повељи Уједињених нација, Мексико је увек био уз Србију, у за њу најтежим тренуцима. Мексико није затворио своју Амбасаду у Београду у тренуцима највећег страдања и патњи грађана Србије. Поред тога, Мексико не доводи у питање неповредивост суверенитета и територијалне целовитости Србије, пружајући јој доследну подршку, што грађани Србије препознају и изузетно цене, осећајући према Мексику дубоку захвалност и нескривену наклоност.   

Грађани Србије показују посебно интересовање за пребогато културно-историјско наслеђе и задивљујуће природне лепоте Мексика; радо читају великане, не само мексичке, већ и светске књижевности Хуана Рулфа и Карлоса Фуентеса; бивају дирнути лириком покретних слика Емилија Фернандеса; диве се несаломивости и истрајности духа у стваралаштву Фриде Кало; уживају у укусима мексичке кухиње.

Желим да свим грађанима Мексика укажем да ће их, уколико некада допутују у Србију, очекивати топла добродошлица. Овде ће се, између осталог, упознати са нашим богатим културно-историјским наслеђем и јединственим природним лепотама, уметничким стваралаштвом и спортском игром, јер наши народи деле и љубав према спорту.  

Србија и Мексико изнова препознају потенцијале за снажнију економску сарадњу, који, међутим, нису искоришћени до краја. Србија и Мексико своју сарадњу могу ојачати у бројним областима. Издвојио бих сарадњу градова и региона, која грађанима пружа могућности непосредног међусобног зближавања и упознавања култура. Сходно томе, Нови Сад и Толука су, верујем, први од низа братских градова из Србије и Мексика.    

Уверен да ће пријатељство наших држава и народа остати чврсто и да ћемо у блиској будућности имати част да председнику Андресу Мануелу Лопесу Обрадору и Вама пожелимо најсрдачнију добродошлицу у Србију, дозволите ми да ово обраћање завршим речима ¡Viva la amistad entre Serbia y México!