Printer Friendly Version Свечано отварање изложбе „Светска баштина Србије – српски средњевековни манастири на Листи светске баштине УНЕСКО“ у Мексико Ситију @ 30 July 2021 10:47 PM

 

30. јули 2021. године

Изложба „Светска баштина Србије – српски средњевековни манастири на Листи светске баштине УНЕСКО“ отворена је 30. јула 2021. године у простору Paseo de las Culturas у централној авенији Реформа у Мексико Ситију. На укупно 40 панела представљен је део културне баштине Србије на Листи светске културне баштине УНЕСКО, укључујући комплекс Стари Рас и Сопоћани, са  Петровом црквом и манастиром Ђурђеви ступови, потом манастир Студеница, као и средњевековне манастире на Косову – Пећка Патријаршија, манастири Дечани и Грачаница, као и црква Богородице Љевишке у Призрену.
Изложбу су отвориле министарка културе Града Мексико Ситија Ванеса Бохоркес Лопес, генерална координаторка за питања међународне сарадње у Влади Града Мексико Ситија др Диана Аларкон и амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић.
У уводним излагањима, наглашена је отвореност Владе Мексико Ситија да презентује културне садржаје других земаља грађанима мексичке престонице, у ком смислу ова изложба Републике Србије представља велики допринос разноврсности културне понуде у граду. Истакнут је врхунски квалитет изложбе, коју је припремило Министарство културе и информисања, у сарадњи са Министарством спољних послова  Републике Србије, те богатство приказаног садржаја, који ће свакако у великој мери приближити српску културу и историју гађанима Мексика. Амб. Татјана Цонић је посебно нагласила значај који Србија придаје заштити свог културног наслеђа и сарадњи са УНЕСКО, чији је активни и одговорни члан.
Све присутне званице су, након уводних излагања и пресецања врпце, обишли изложбу, уз презентацију амбасадора Татјане Цонић, која је дала детаљне информације о представљеној српској културној баштини, уз посебан акценат на историјски оквир и значај ових културних спорменика не само за Србију, као и на угроженост наших средњевековних манастира у јужној српској покрајини Косово и Метохији.
Овом догађају су присуствовали представници дипломатског кора, колеге из Министарства иностраних послова Мексика, међу којима издвајамо генералног директора за Европу Бернарда Агилара и генералног директора за Уједињене нације Едуарда Харамиља. Такође, отварању је присуствовао један број српских грађана који живе и раде у Мексику. 
Изложба ће бити отворена до 29. августа 2021. године.