Printer Friendly Version Ambasador Tatjana Conić predala akreditivna pisma predsedniku Gvatemale Alehandru Djamateiju @ 4 August 2021 04:34 AM

3. avgust 2021.

Ceremonija predaje akreditivnih pisama ambasadora Tatjane Conić predsedniku Gvatemale Alehandru Djamateiju održana je 3. avgusta 2021. godine u Nacionalnoj palati kulture u Gvatemala Sitiju.

U prijateljskom i srdačnom razgovoru, kome je prisustvovao i ministar inostranih poslova Gvatemale Pedro Brolo Vila, obostrano je konstatovano da su bilateralni odnosi izmedju Srbije i Gvatemale vrlo prijateljski i otvoreni, te da ih karakteriše uzajamno poštovanje i podrška.

Ambasador Tatjana Conić je, prenevši pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zahvalila u ime Vlade i naroda Srbije na čvrstom stavu Gvatemale da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, koju poziciju je gvatemalski predsednik potvrdio, istakavši neophodnost poštovanja medjunarodnog prava i univerzalno prihvaćenih principa.

U razgovoru je takodje izražena spremnost obe strane da nastave tesnu saradnju na svim poljima od zajedničkog interesa, a posebno u oblasti borbe protiv Kovida-19, potom u ekonomskom, kulturnom, akademskom i na svim drugim segmentima saradnje.

Neposredno pred predaju akreditivnih pisama predsedniku Djamateiju, ambasador Tatjana Conić se odvojeno susrela sa ministrom inostranih poslova Gvatemale Pedrom Brolom, kada je izražena spremnost obe države da nastave da jačaju sveukupnu bilateralnu saradnju, kao i kontakte na najvišem i visokom nivou. Srpski ambasador je tom prilikom prenela zvanični poziv gvatemalskoj strani da prisustvuje svečanom susretu na visokom nivou povodom obeležavanja 60. godisnjice od Prve ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, koja će oktobra ove godine biti održana u Beogradu.