Printer Friendly Version Отварeна изложба „Српски средњовековни манастири на Листи Светске баштине УНЕСКО“ у Тукстли Гутјерес, савезна мексичка државаЋиапас @ 23 November 2021 03:10 AM

22. новембар 2021.

На отвореном изложбеном простору испред улаза у градско позориште „Емилио Рабаса“ у главном граду савезне мексичке државе Ћијапас, Тукстли Гутјерес, дана 22. новембра 2021. године, свечано је инаугурисана изложба о српским средњовековним манастирима на Листи Светске баштине УНЕСКО. Изложбу су отворила Маритса Консепсион Маранто Сепеда, генерална директорка Државног савета за културу и уметност Ћиапаса и Татјана Цонић, амбасадор Р. Србије у Мексику.

Свечаности су присуствовале многобројне званице, међу којима регионална министарка за заштиту животне средине Мариа де Росарио Бонифас, посланица у регионалном парламенту и председница Комисије за издаваштво и јавне односе Росио Гуадалупе Сервантес Кансино, директори регионалних културних и других институција, између осталих.

У уводним обраћањима, приликом отварања изложбе, М. Консепсион и амб. Т. Цонић су нагласиле одличну сарадњу између Амбасаде Србије и Владе ове савезне државе која је резултирала, у кратком временском периоду, реализацијом ове изложбе. Такође је наглашено да се ради о једном у низу културних догађаја којима обележавамо 75 година од успостављања  пријатељских дипломатских односа између Србије и Мексика.

Посебну пажњу су привукле две младе девојке из Ћијапаса, од којих је једна била обучена у српску народну ношњу из Шумадије, док је друга била у традиционалној ношњи Ћиапаса.

Изложба ће бити отворена до 15. децембра 2021. године.