Printer Friendly Version Видео конференција „Могућности пословања између Мексика и Србије“ @ 26 March 2022 07:20 PM

24. март 2022.

Дана 24. марта, одржан је вебинар између Мексичког пословног савета за спољну трговину, инвестиције и технологије (COMCE - Consejo Empresarial Mexicano de Comercio Exterior, Inversión y Tecnólogaía) и Привредне коморе Србије, на коме су учествовали и представници Министарства спољних послова и Министарства економије Мексика, Амбасада Р. Србије у Мексику, амбасадор Мексика у Србији Карлос Феликс Корона, као и бројни привредници и представници компанија из обе земље. Тема вебинера, чији је модератор била Пилар Пињеиро, директор за Европу COMCE, је била „Могућности пословања између Мексика и Србије“.

Председавајући Мексичко-српског пословног одбора COMCE Петар Јоксимовић је у кратким цртама представио Мексички пословни савет, као институцију мексичког приватног сектора посвећену промоцији спољне трговине, страних инвестиција и технолошког развоја, поздравивши одржавање вебинера и указавши на значај дефинисања конкретних области сарадње.

Амбасадор Карлос Феликс Корона је детаљно говорио о могућностима које мексичке компаније имају у Србији. Нагласио је значај заједничке промоције сарадње две земље у овој области у циљу интензивирања сарадње и повећања нивоа трговине и инвестиција које су, у овом моменту, испод потенцијала.

Директор Одсека за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије Михајло Весовић је указао на бројне могућности за повећање размене између две земље, посебно у области пољопривреде и производње хране, али и у аутомобилској индустрији, ИТ сектору и у сектору телекомуникација.

Леонардо Катањеда, заменик координатора за глобалне економске подстицаје МИП Мексика је говорио о инвестиционим могућностима које нуди Мексико и детаљно представио Атлас индустријских перспектива Мексика. Нагласио је да су, у циљу враћања на пут одрживог развоја, неопходни иновативни предлози за привлачење инвестиција у индустрије које стварају квалитетна радна места и олакшавају опоравак и друштвено-економски раст.

О могућностима за трговину између Србије и Мексика говорила је Лилијана Падиља Родригес, генерални директор за извоз и политику промоције инвестиција Јединице за глобално економско поланирање Министарства економије Мексика, осврнувши се на трговинске профиле Мексика и Србије. Представила је дигиталну платформу мексичког Министарства економије "Invest in México" која има за циљ да инвеститору пружи стратешке информације, повеже релевантне актере у инвестиционом процесу, поједностави процедуре и дијагностикује проблеме који ометају процес инвестирања у Мексику, као и недавно оформљен "Business center" који служи за пружање подршке инвеститорима.

О Србији, као дестинацији са пословним могућностима говорио је Ђорђе Андрић, шеф Одељења за подршку инвестицијама Привредне коморе Србије. Уз осврт на макроекономске показатеље земље, говорио је о повољном пословном окружењу и о олакшацама у смислу подстицања инвестиција.