Printer Friendly Version Учешће Србије на Светској конференцији UNESCO о културним политикама и одрживом развоју “MONDIACULT 2022” @ 10 October 2022 07:51 PM

  

28-30. септембар 2022. године

У Мексико Ситију је, од 28. до 30. септембра 2022. године, одржана Светска конференција Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (UNESCO) о културним политикама и одрживом развоју (MONDIACULT 2022), на којој је учествовало, према подацима организатора, више од 160 држава.

Делегацију Републике Србије je предводио помоћник министра за међународне односе и европске интеграције у области културе Станко Благојевић, који је, у име Србије, говорио у оквиру тематске целине ,,Обновљене и оснажене културне политикеˮ.

У свом иступању, Станко Благојевић је истакао најзначајније активности Србије у оквиру UNESCO, посвећеност Србије циљевима и принципима ове организације, интегрисани приступ националним културним политикама, као и значај културе за одрживи развој и превазилажење изазова савременог доба. На маргинама конференције, Станко Благојевић је остварио и бројне билатералне сусрете са шефовима делегација других држава, између осталих, и са Марином Нуњес Беспаловом, подсекретарком за културни развој у Министарству културе Мексика. 

Током конференције, Србија је била представљена на заједничкој изложби светских костима и културних елемената пиротским ћилимом, а у оквиру иницијативе „Традиционална међународна кухиња“, Србија је поклонила четири публикације о гастрономском наслежу Србије, аутора Дејана Загорца у издању Завода за проучавање културног разбитка, за библиографску колекцију Центра за културу исхране Музеја Cancelli у здању Los Pinos.