Printer Friendly Version Учешће делегације Србије на Деветом самиту Асоцијације карипских држава у Гватемали @ 15 May 2023 09:15 PM

13. мај 2023. године

Делегација Републике Србије, коју је предоводио државни секретар у Министарству спољних послова амбасадор Горан Алексић, учествовала је на Деветом самиту шефова држава и влада земаља чланица Асоцијације карипских држава, одржаном 11-12. маја у Ла Антигви, Гватемала.

Самит је био посвећен кључним темама за развој овог региона, а посебно борби против негативних ефеката климатских промена, јачању улоге Асоцијације у свету, економском опоравку, развоју туризма, заштити океана, између осталог.

Делегација Србије, која у Асоцијацији карипских држава има статус посматрача, имала је прилике да обави низ билатералних састанака са земљама чланицама и посматрачима ове организације, међу којима су били домаћин Гватемала, потом Хондурас, Мексико, Никарагва, Костарика, Панама, Куба, Република Кореја, Саудијска Арабија, Доминиканска Република, Венецуела, Тринидад и Тобаго, Суринам, Белизе, Света Луција, Сент Винсент и Гренадини, Барбадос, Бахами, и многи други. Размењена су мишљења о актуелном стању билатералних односа и могућностима за унапређење како на билатералном, тако и на мултилатералном плану.      

Државни секретар амб. Горан Алексић је, током Самита, био примљен и од стране председника Републике Гватемале Алехандра Ђаматеија, када је костатован изузетно висок ниво билатералних односа и пријатељских веза између наше две земље. Током разговора, председник Ђаматеи је изразио дубоко саучешће и искрену солидарност са Владом и народом Републике Србије, поводом недавних трагичних догађаја у школи "Владислав Рибникар" и у Младеновцу.