Printer Friendly Version Посета савезној држави Сонори @ 22 May 2023 10:21 PM

21. мај 2023. године

Амбасадор Татјана Цонић учинила је службену посету савезној држави Сонори 18-19. маја ове године. Том приликом, сусрела се са гувернером државе др Алфонсом Дурасо Монтањом, као и са градоначелником Ермосиља Антониом Астиазараном.

У разговорима је изражена обострана спремност за јачање сарадње, пре свега имајући у виду да у Сонори живи велики број грађана српског порекла, који су значајно допринели развоју ове савезне државе. Отуда и важан историјски податак да је управо у Ермосиљу 30-тих година прошлог века био отворен први Почасни конзулат Југославије у Мексику.

  

Посебна пажња током посете је посвећена могућностима развоја сарадње у академској области, имајући у виду интерес студената са универзитета у Сонори да се школују у српским академским установама. Такође је изражен интерес за сарадњу у области спорта, пре свега у смислу размене искустава и припрема спортиста.

Амбасадор Татјана Цонић је, током боравка у Ермосиљу, одржала предавања о Србији студентима Државног унверзитета Сонора и Универзитета Valle de México – Campus Hermosillo и посетила Институт за младе Соноре. Отворила је изложбу фотографија о Србији фотографа Драгана Боснића, у Државном универзитету Соноре, те донирала књиге како универзитетским библиотекама, тако и Мобилној библиотеци Института за младе.

Посету је координирала Ребека Валенсуела Алварес, директорка поменутог Института и некадашња прослављена мексичка параатлетичарка, освајач бронзаних медаља на Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру и Токију.