Printer Friendly Version Уручене награде на мексичком националном студентском такмичењу за израду и примену Теслиног трансформатора @ 4 June 2023 02:10 AM

02. јуни 2023. године

У Музеју историјског памћења Аутономног универзитета у Пуебли данас су уручене награде на националном студентском такмичењу за израду и примену Теслиног трансформатора, организованом од стране Мексичког друштва за физику, Аутономног универзитета у Пуебли и Амбасаде Републике Србије у Мексику, уз несебичну подршку Музеја Николе Тесле у Београду.

Приликом свечаности уручења награда, студентима су се обратили Елса Ернандес, директорка Музеја историјског памћења, др Игнасио Мартинес, проректор Аутономног универзетета у Пуебли, др Артуро Фернандес Тељес, шеф Катедре за физику на поменутом Универзитету, и амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић. Захваливши на учешћу на овом такмичењу, амбасадор Цонић је пожелела свима много успеха у даљем току студија и изразила задовољство због доброг познавања проналазака Николе Тесле, односно његовог огромног доприноса који је оставио човечанству.

Победници на овом такмичењу, по категоријама, су:

- За нацрт и изграду Теслиног трансформатора, предуниверзитетски ниво

Регионални колеџ Енрике Кабрера Баросо, Аутономни универзизитет у Пуебли

Проф. Фермин Тенорио Крус

Ученици: Естебан Веласкес Гонсалес, Антонио де Хесус Перес Уерта, Давид Антонио Примеро Агилар и Давид Алкантара Лесама

- За нацрт и израду Теслног трансформатора, универзитетски ниво

Аутономни универзитет у Пуебли

Студенти: Ицел Солано Линарес, Мигел Анхел Саламанка Мендес, Луис Антонио Мендес Рино

- За употребу и коришћење Теслиног трансформатора, предуниверзитетски ниво

Просветни центар "Мир"

Проф. Алехандер Хоан Кристо Хуарес Домингес

Ученици: Јоши Фернанда Алварес Лопес

- За употребу и коришћење Теслниног трансформатора, универзитетски ниво

Аутономни универзитет Закатекас

Проф. др Летиција Перес Аријета

Ученици: Наталија Роблес Алварадо, Хулиса Гарсиа Апарисио, Ана Валерија Флорес Еспарса и Ерик Кампа Веласкес.

Поред тога, посебна признања су добили ученици и студенти: Технолошко-пољопривредног центра 184, Аутономног универзиетета у Пуебли, Технолошког универзитета Мистека и Високог технолошког универзитета Sierra Nоrte из Пуебле.

Амбасада Републике Србије је добитницима награда уручила пригодне поклоне које нам је љубазно доставио Музеј Николе Тесле у Београду.

Свим добитницима награда од срца честитамо на оствареном успеху, а организаторима захваљујемо на изванредној иницијативи која ће свакако умногоме допринети још бољем познавању лика и дела Николе Тесле међу студентима мексичких универзитета.