Printer Friendly Version Потписан Споразум о братимљењу између Лесковца и Оахаке де Хуарес @ 19 July 2023 05:00 PM

15. јул 2023. године

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић и градоначелник Оахаке де Хуарес г. Франциско Мартинес Нери су, у присуству амбасадорке Србије у Мексику Њ. Е. гђе Татјане Цонић и градских већника Оахаке де Хуарес, потписали Споразум о братимљењу између овог српског и мексичког града.

Овај Споразум представља основу за размену искустава и сарадњу између Лесковца и Оахаке де Хуарес, превасходно у областима по којима су ова два града препознатљива широм својих земаља, као што су занатство, гастрономија, туризам и текстилна индустрија.

      

Поред тога, градоначелници Лесковца и Оахаке де Хуарес су, у срдачном разговору, изразили спремност и размотрили конкретне модалитете за предстојећу сарадњу, у областима попут одрживог развоја, економије, културе, образовања и заштите животне средине. Осим што ће допринети повезивању ова два града, Споразум о братимљењу између Лесковца и Оахаке де Хуарес ће допринети и јачању свеукупних веза и сарадње између две пријатељске земље, Србије и Мексика.

     

Оахака де Хуарес је главни град савезне државе Оахаке у Мексику. Има око четврт милиона становника и један је од историјски важних градова и један од културних, уметничких гастрономских и туристичких центара Мексика.

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић је, током боравка у Оахаки де Хуарес када је одржан и познати национални фолклорни фестивал "Гелагеца", имао прилике да се сусретне са министром туризма у Влади Мексика Мигел Торуко Маркесом, министарком културе Алехандром Фраусто Гереро и гувернером савезне државе Оахаке Саломоном Харом Крусом. 

Приликом боравка у Мексику, градоначелник Лесковца др Горан Цветановић је посетио и Амбасаду Републике Србије, задржавши се у пријатном и корисном разговору са запосленима у овом дипломатско-конзуларном представништву.