Printer Friendly Version Представљање српске поезије на Међународном сајму књига савезне државе Мексико (FILEM) @ 31 August 2023 07:54 PM

31. август 2023. године

Амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић учествовала је на конференцији под називом „Српска књижевност: женска поезија“, у оквиру званичног програма Међународног сајма књига савезне државе Мексико (FILEM).

Поред српског амбасадора, учесници на конференцији су били Карем Санта Крус Бретон, директорка Градског института за родну равноправност Толуке, потом Хавиер Естрада Аријага, хроничар и писац, као и др Марија де лас Мерседес Портиља, координатор за културну сарадњу Факултета друштвених наука Аутономног универзитета државе Мексико. Модератор је била Ерика Ернандес Ћаморо, координатор међународне сарадње општине Толука.

Амбасадор је исцрпно говорила о историји српске женске књижевности, са акцентом на поезију, прочитавши неколико песама објављених у збирци „Лагана лети сенка“, у издању Vaso Roto. Посебно је детаљно говорила о неколико српских песникиња које су обележиле историју наше књижевности, почев од Јефимије, преко Милице Стојадиновић Српкиње до Десанке Максимовић.

Такође, амбасадор Т. Цонић је обавестила присутне о заштити родне равноправности у Србији, нагласивши, примера ради, да наша земља данас може да се похвали чињеницом да има премијерку, 10 министарки у влади, више од 40% посланица у скупштини, 35% жена амбасадора, више од 60% од свих научника и истраживача.

На крају конференције, амбасадор Србије је уручила донацију од 10 књига српске књижевности Аутономном универзитету државе Мексико, у нади да ће на тај начин српска култура бити много приступачнија студентима ове угледне високошколске установе.