Printer Friendly Version Учешће Амбасаде Србије на Сајму идентитета, науке и будућности у Толуки @ 22 March 2024 06:36 PM

21. март 2024. године

Амб. Татјана Цонић и аташе Милош Марковић су 21. марта 2024. године учествовали на Сајму идентитета, науке и будућности у Толуки, представљањем изложбе „Енергија за будућност: Никола Тесла и развој хидроелектричне енергије“ и конференцијом о науци у Србији.

Изложбу су, поред српског амбасадора, свечано отвориле Соња Лира Инјеста, координаторка за културу и туризам Толуке и Ерика Ернандес, директорка за међународну сарадњу града.

   

Током конференције, која је одржана одмах након инаугурације изложбе, амбасадор Србије је најпре говорила о историји српске науке, посебно се осврнувши на њено „златно доба“ крајем 19. и почетком 20. века, представивши три значајна српска научника: Николу Теслу, Михајла Пупина и Милутина Миланковића.

Говорећи о садашњости и будућности српске науке, амбасадор је ставила акценат на начин институционалног функционисања научног система у Србији, као и на наша улагања у науку с посебним освртом на изградњу кампуса BIO4. Говорили смо потом о нашем учешћу у Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију и недавном избору Србије за копредседавајућег, а посебна тема је била присутност жена у српској науци, које износи преко 60%.